REPUBLICA DE LA PLOIEȘTI, luată cu asalt de DNA. Cum se regăsesc prieteni și rude ale lui Victor Ponta în dosarele procurorilor

Publicat: 05/03/2015, 11:41

Liderii PSD care conduc județul Prahova și care, conform procurorilor, l-au sprijinit și pe cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Herțanu, în afaceri care au prejudiciat fondurile europene, sunt în acest moment urmăriți penal sau chiar trimiși în judecată de procurorii DNA. Marți, acest grup de lideri PSD prahoveni s-a completat cu prezența în cătușe a primarului Ploieștiului, Iulian Bădescu, acuzat de DNA de o mită de 300.000 de euro primită de la Asociația „Lupii Galbeni 2012″, care reprezintă interesele jucătorilor de la echipa de fotbal Petrolul Ploiești.

Gândul vă prezintă cine sunt acești lideri politici și ce acuzații le aduc procurorii.

Mircea Cosma și Vlad Cosma: 10% șpagă pentru PSD din contractele de asfaltări

Președintele CJ Prahova și liderul județean al PSD, Mircea Cosma, este trimis în judecată de procurorii DNA pentru luare de mită și abuz în serviciu, alături de fiul său, deputatul PSD de Prahova, Vlad Cosma, acuzat de trafic de influență.

Cei doi Cosma sunt acuzați că au luat aproximativ 1 milion de euro mită, de la companii care își asigurau astfel câștigarea licitațiilor publice organizate de Consiliul Județean Prahova. Șpaga intra direct (uneori cu sacoșa) la liderul local al PSD sau la fiul acestuia, deputat PSD, iar acesta o distribuia mai departe la PSD, conform afaceriștilor din construcții, presați să plătească ilegal aceste comisioane.

Procurorii DNA au arătat că, folosindu-se de metoda „subcontractării” și a „actelor adiționale”, rețeaua girată de Mircea Cosma ajungea să se hrănească cu până la 50% din banii alocați de Consiliul Județean Prahova unui contract public de achiziție, banii ajungând în conturile inculpaților.

Procurorii DNA susțin, în rechizitoriu, că în perioada 2012-2013 au avut loc mai multe întâlniri între reprezentanții a trei firme de construcții și Răzvan Alexe, omul de încredere al celor doi Cosma. Ca loc al acestor întâlniri a fost ales un birou închiriat de inculpatul Alexe Răzvan în incinta unui spațiu deținut de o societate controlată de membrii familiei Cosma, situat într-o comună din județul Prahova. Aici, conform DNA, se stabilea modalitatea în care firmele din rețea urma să participe la licitații, firma care trebuia să câștige o anume lucrare, costurile estimative de execuție și câștigul obținut, dar și cuantumul „comisioanelor” care trebuiau plătite.

Astfel, 10% era din valoarea unui contract era rezervat pentru Mircea Cosma și pentru PSD. Aceste „înțelegeri” au fost materializate în formă scrisă de Răzvan Alexe, iar la unele întâlniri participa și Vlad Cosma, pentru a da greutate înțelegerilor, afirmă procurorii DNA.

Infografic Gândul // Dragoș Câmpean.

Mircea Cosma și Vlad Cosma sunt de asemenea urmăriți penal în dosarul lui Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta, care este acuzat de fraudarea fondurilor europene și evaziune fiscală. Cei doi Cosma sunt acuzați de procurorii DNA că l-au sprijinit pe Herțanu și pe firma acestuia, Grossmann Engineering, să obțină și să beneficieze de amânări într-un contract pentru extinderea rețelei de canalizare a orașului Comarnic.

Astfel, susține DNA, Mircea Cosma, în calitate de președinte al CJ Prahova și al PSD Prahova, „a efectuat demersuri (intervenții pentru numirea în funcții a unor persoane, obținerea de informații confidențiale – activități derulate direct sau prin intermediul consilierilor săi personali) la nivelul unor funcționari ai SC HIDRO PRAHOVA S.A. (societate la care Consiliul Județean Prahova este acționar majoritar) și a exercitat presiuni (amenințări cu privire la înlocuirea din funcție) asupra directorului general al societății menționate”, pentru atribuirea ilegală a contractului de la Comarnic către asocierea Grossman Engineering-Euroconstruct Trading 98, cumnatul lui Ponta fiind administratorul Grossman Engineering la data atribuirii contractului.

Sebastian Ghiță, prietenul lui Victor Ponta, acuzat că i-a sprijinit cumnatul la infracțiuni

Deputatul Sebastian Ghiță, care a demisionat din PSD, este un apropiat al premierului Victor Ponta. Conform unui articol gândul din seria „Tu știi ce mai fac banii tăi?”, una dintre cele mai importante companii de panotaj stradal din România, Affichage, este deținută de Liviu Uruc, personaj din anturajul de prieteni ai lui Sebastian Ghiță. Această companie, cu o cotă de piață de până la 24%, i-a susținut pe panourile din București campania electorală la prezidențiale lui Victor Ponta, în toamna anului 2014.

Firmele controlate de Sebastian Ghiță în domeniul IT se bucură de numeroase contracte cu statul, iar gândul a arătat aici că în jurul acestor firme – Asesoft și Teamnet, s-a creat o „frăție” a contractelor IT cu statul, dând exemplu patru contracte pe care firmele controlate de apropiați sau rude ale lui Sebastian Ghiță și le-au împărțit cu SIVECO România, firmă a cărei patroană, Irina Socol, a fost arestată și este urmărită penal pentru crearea unei rețele de evaziune fiscală care a prejudiciat statul român cu 8-9 milioane de euro.

Foto: Sebastian Ghiță și Vlad Cosma. Sursa: Facebook.

Sebastian Ghiță este acuzat acum de procurorii DNA că a sprijinit grupul infracțional creat în jurul lui Iulian Herțanu, cumnatul premierului Ponta, pentru obținerea și derularea în condiții nelegale a contractului de la Comarnic.

Sebastian Ghiță este acuzat că a intervenit pentru numirea în funcții a unor persoane și pentru obținerea de informații confidențiale, la nivelul unor funcționari ai Hidro Prahova, precum și că a intervenit la directorul general al companiei de stat, pentru a determina atribuirea ilegală a contractului către cumnatul lui Victor Ponta și pentru „prelungirea termenelor de execuție și efectuarea plăților în condiții de nelegalitate”.

Cumnatul lui Victor Ponta și canalizarea din Comarnic: fraudă de 7,8 milioane lei din fonduri europene

Iulian Herțanu, soțul surorii lui Victor Ponta, este acuzat că, din poziția de administrator al firmei Grossman Engineering, a format un grup infracțional organizat prin care a fraudat contractul finanțat din fonduri europene, pentru extinderea canalizării din orașul Comarnic.

Iulian Herțanu, Mihail Coman, fost consilier județean în Prahova, consilier al directorului Hidro Prahova și acționar al firmelor Indserv Ploiești și Indserv Proiect, Vladimir Ciorbă, acționar al firmelor CVR Asflat Construct Group, CVR Activities Group și Gefam Pro din Dobroești, Ilfov, și Liviu Munteanu, acționar al acelorași trei firme ca și Ciorbă, sunt acuzați că făceau parte din acest grup.

Herțanu, Coman și Ciorbă sunt acuzați de procurorii DNA că, în perioada 2011-2015, s-au asociat (cumnatul lui Ponta este și angajat al firmei lui Ciorbă) pentru a câștiga contractul public de extindere a canalizării din Comarnic, Prahova, atribuit pe data de 13 ianuarie 2012 de către societatea Hidro Prahova, deținută de CJ Prahova, apoi că și-au însușit 54% (7,8 milioane lei) din fondurile europene cu care era finanțat acest proiect și că au făcut o evaziune fiscală de 2,5 milioane lei (1,5 milioane lei reprezentând plata TVA și 1 milion de lei impozitul pe profit).

Cei trei sunt acuzați că, după ce Hidro Prahova a atribuit contractul asocierii dintre Grossman Engineering și Euroconstruct 98 Trading, au ridicat banii în numerar, din conturile firmelor sau ale unor persoane fizice, sub pretextul subcontractării de către Grossman Engineering, firma cumnatului lui Victor Ponta, către alte firme.

La grupul celor 3 s-a alăturat, începând cu 25 aprilie 2014, și Liviu Munteanu, numit ca administrator la Grossman Engineering, „rolul său fiind acela de a semna documente în cadrul proiectului cu finanțare europeană și de a asigura efectuarea unor plăți către societățile controlate de membrii grupului”, conform DNA.

În referatul cu propunerea de arestare preventivă a celor trei oameni de afaceri reținuți în acest dosar, între care Iulian Herțanu, procurorii DNA spun că aceștia au acționat „concertat” pentru fraudarea fondurilor europene și că există „riscul major” ca nefinalizarea investițiilor să ducă la pierderea finanțării europene și la restituirea de către firma Consiliului Județean Prahova, SC Hidro Prahova SA, a banilor încasați până acum.

„Procurorii suspectează, nu doar pe mine, ci și pe alți factori politici din județ, că i-am favorizat, că noi am intervenit și i-am favorizat. Relația mea cu domnul Herțanu nu e foarte strânsă, ne-am întâlnit de 5-6 ori. Nu aș fi avut niciun interes în a-l sprijini”, a declarat Sebastian Ghiță, negând că la întâlnirile cu Herțanu ar fi participat vreodată și premierul Victor Ponta.

Iulian Bădescu intră în arest pentru șpagă de la Petrolul Ploiești

Fost membru PDL, primarul Ploieștiului Iulian Bădescu a fost ales senator PDL în 2008, însă a trecut ulterior în PSD, în 2010. Bădescu este fost ziarist și director la diverse publicații prahovene, precum și realizator la televiziunea locală Prahova TV, deținută de prietenul lui Sebastian Ghiță, Vlad Iacobescu, fratele lui Alexandru Iacobescu, cel care îi reprezintă interesele lui Ghiță la televiziunea România TV, din funcția de director general.

Foto: Phon.ro

Bădescu este acuzat acum de procurorii DNA că ar fi luat mită 300.000 de euro de la Asociația „Lupii Galbeni 2012″, reprezentanta jucătorilor de la echipa de fotbal Petrolul Ploiești, în schimbul unei finanțări de 8 milioane de lei din partea municipalității, pe care Bădescu ar fi semnat-o în mod nelegal. Iulian Bădescu s-ar fi bucurat și de transport și cazare în Turcia, la cantonamentele echipei Petrolul Ploiești, în baza acestei înțelegeri de corupție, spun procurorii DNA.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce spune Adrian Năstase despre Călin Georgescu: Ideile lui sunt asemănătoare cu cele de acum...
Dorian Popa a fost condamnat! Ce pedeapsă a primit artistul în dosarul în care este...
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
Românii fac haz de necaz, după rezultatele din primul tur al alegerilor: „Marcele, găsește-ți diploma...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ștefan Mandachi își cere scuze după ce l-a susținut și votat pe Călin Georgescu: „Am...
Călin Georgescu spune că sucurile conțin „nanocipuri care intră în tine ca într-un laptop”
Ce vrea să desființeze Călin Georgescu, dacă ajunge președintele României: „Este umilitor pentru naţiunea română!”
Cu ce se ocupă, de fapt, Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu: „Asta mi-a zis...
Ce scrie "The Times" despre victoria lui Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidenţiale....
Cine l-a votat pe Călin Georgescu? Profilul alegătorilor realizat de INSCOP Research
Tinerii protestează în București și în alte orașe din țară! Ce mesaje au transmis manifestanții:...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Ce mașină a mai primit David Popovici? Printre cele mai fiabile branduri de pe piață...
Ce spune presa britanică despre victoria lui Călin Georgescu în primul tur al alegerilor: „A...
A fost pornit cel mai important proiect de FUZIUNE al secolului!
Prime cât trei salarii. Ordonanța, publicată în Monitorul Oficial. Cine sunt beneficiarii
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
VIDEO Este Jador copilul preferat al mamei sale? Artistul mai are încă trei frați! "Eu...
Dorian Popa, condamnat la închisoare! Instanța a emis decizia finală
BANCUL ZILEI. Bulă începe să presteze ca gigolo. Pune preţurile pe uşa locuinţei: - Pe...
SUA anunță una dintre cele mai mari investiții în producția internă de cipuri